Kan Tetkikleri: Kan testleri: TSH ve fT4 ilk adım testelridir. Sonra diğer tiroid hormonları (TT4, fT3, TT3), antikorları (aTPO, aTg, TRAK), C hücrelerinin fonksiyonu için (Kalsitonin), enfeksiyon varlığı (CRP, Sedimantasyon, Tam Kan Sayımı), Karaciğer enzimleri ve selenyum gibi testler ile hekimin gerekli gördüğü ek testler istenebilir.
Tiroid Ultrasonu, Boyun-Yumuşak Doku Ultrasonu: Ses dalgaları ile çalışan ve radyasyon yaymayan bir cihazdır. Çocuk ve hamilelerde güvenle kullanılır. Önce boynunuza kaygan jel sürülür, sonra avuç içinin yarısı büyüklüğünde ve kalınlığında olan bir alet doktor tarafından hafifçe boynunuzda gezdirilir. Tiroid içinde solid nodül, kist, kanama, kireçlenme gibi lezyonlar izlenirken tiroid bezinin iç yapısını tamamen bozan Subakut tiroidit, Haşimato, Bazedow gibi iltihabi hastalıklar da teşhis edilir. Tiroid ve boyun ultrasonu ile kötü huylu hastalıkların boyunda yayılım yapıp yapmadıklarını, lenf bezelerinin durumunu ve hastalıklarını da incelenir.
Sintigrafi : Tiroid sintigrafisi nükleer tıp biriminde yapılan, bir radyoaktif maddenin (Tc99m-Perteknetat) çok az miktarda damar içine verilmesi ile yapılan bir tetkiktir. Maddenin damar içine verilmesini takiben 20 dakika sonra özel bir cihaz ile (Gama Kamera) tiroid bezinin görüntüsü alınır. Bu görüntü ile tiroidin hastalıkları hakkında bilgiler alınırken, genel çalışma durumu ve içindeki nodüllerin çalışma şekli (çok çalışan-sıcak, az çalışan-soğuk nodül) hakkında da bilgiler edinilir.
Biyopsi (İİAB) : Tiroid bezinin ‘’Nodüllü Guatr’’ adı verilen hastalığında tiroid bezi içinde nodül adı verilen yumrular oluşur. Bu nodülleri oluşturan hücreler yine tiroid hücreleridir. Nodüller ultrasonda normal dokudan farklı bir iç yapıda, elips veya yuvarlak şekilde görünürler. Bazen sınırları belirsiz bir görünüm de verebilir. Bir nodülü oluşturan tiroid hücreleri normal hücreler olabileceği gibi kanser hücrelerine de dönüşmüş olabilirler. Bunu saptamak önemlidir. Tiroid biyopsisi genelde tiroid ultrasonu altında iğne ucunu izleyerek yapılan çok kolay bir işlemdir. Ağrısı genellikle damar yolu açılırken hissedilen ağrı kadardır. İnce bir iğne ile nodül içine girilir (ultrason altında veya ultrason kullanmadan), nodülü oluşturan hücrelerden örnekler alınır ve patoloji birimine gönderilir. Patoloji Kliniğinde çeşitli boyama işlemlerinden sonra mikroskop altında incelenir. Hücrelerinin yapısına göre nodülün tedavisi veya takibi için karar verilir. Nodül hücreleri kötü huylu (kanser) ise öncelikle ameliyat düşünülür. İyi huylu ise ameliyat edilebileceği gibi ultrason takibi de yapılabilir. Takip edilecek hastalar gereksiz yere ameliyat olmamış olurlar. Bu karar hekiminiz ile birlikte alacağınız bir karardır.